ANUNT!

Ministerul Afacerilor Externe ne sesizeaza necesitatatea operarii unor modificari in ceea ce priveste regimul actelor oficiale romane si belgiene astfel:

aa


MODELUL VECHI Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga, lucru care a simplificat foarte mult recunoasterea actelor romanesti in tarile membre ale respectivei conventii. Inainte de aderarea la aceasta conventie, pentru recunoasterea in strainatate a actelor romanesti, era nevoie de o procedura complicata pentru legalizarea actelor prin consulatele tarilor pentru care se dorea recunoasterea. Apostilarea a simplificat foarte mult aceasta procedura si consta in aplicarea unei stampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza international.

 

Inainte de 01 noiembrie 2004 in Romania existau doar 2 autoritati cu drept de apostilare: Ministerul de Externe si Ministerul de Justitie. Pe parcurs s-a incetatenit termenul de apostilare pentru documentele vizate de catre Ministerul Afacerilor Externe si termenul de supra-legalizare pentru apostilarile facute de catre Ministerul de Justitie. Dupa aceasta data procedura de apostilare / supralegalizare a trecut in competenta Prefecturilor respectiv a Tribunalelor.

Pentru recunoasterea internationala, actele oficiale administrative, dupa ce sunt apostilate la Institutia Prefectului se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public. In final traducerea legalizata se supra-legalizeaza la Tribunal.

aa2


MODELUL NOU Incepand cu data de 21 mai 2010, apostila se elibereaza conform noilor instructiuni ale Ministrului Administratiei si Internelor nr.82/2010, publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr.213/06.04.2010.

APOSTILA este un certificat eliberat de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga, pentru actele oficiale intocmite in tara respectiva, care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Conventiei.
SCOPUL eliberarii apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizarii unor acte false in vederea producerii de efecte juridice.